Julkilausuma: Työhyvinvointikysely pohjaksi työhyvinvointityöryhmän työskentelylle
23.5.2025
Ay-toimihenkilöiden valtuusto on erittäin tyytyväinen siihen, että osana uutta syntynyttä työehtosopimusta, on päätetty jatkaa työhyvinvointityöryhmän työtä yhdessä ATY ry:n kanssa. Yhteistyössä työnantajien edustajien kanssa, voimme löytää uusia ja konkreettisia keinoja vastata henkilöstön tarpeisiin, toimintaympäristömme ollessa jatkuvassa muutoksessa.
Jotta saamme kattavan ja todellisen kuvan nykytilanteesta, esitämme, että työryhmän työ käynnistetään viipymättä laajamittaisella työhyvinvointikyselyllä. Kyselyn tulisi selvittää erityisesti, miten jatkuva kiire, työn ennakoimattomuus, hallinnan sekä henkilöstöresurssien puute ja ylikuormitus vaikuttavat työuupumuksen riskiin. Lisäksi on tärkeää tunnistaa, kuinka paljon työtä vuotaa vapaa-ajalle ja miten tämä epätasapaino lisää sairastumisen riskiä.
Miten työelämä voisi vastata siihen, että työssä jatkaminen on mahdollista koko työuran ajan, ottaen huomioon elämän mukanaan tuomat muutokset työelämän varrella?
Toimenpiteitä voidaan kyselyn pohjalta kohdistaa juuri sinne, mihin niitä kipeimmin tarvitaan. Työssäjaksamisen keinot on päivitettävä ajanmukaisiksi.
Työpaikoiltamme on kantautunut yhä enemmän huolestuttavia viestejä siitä, kuinka jatkuvassa kriisitilanteessa työskentely on lisännyt työn kuormittavuutta. Velvollisuudentunne jäsenistön arjen turvaamisesta tuo mukanaan suurta henkistä painetta. Moni kamppailee fyysisten ja mielenterveydellisten haasteiden sekä työn ja perhe-elämän yhteensovittamisen kanssa – eikä tämä ole poikkeus, vaan arkipäivää aivan liian monelle. Työ ammattiyhdistysliikkeessä on muuttunut viime vuosina merkittävästi, ja samalla työn kuormittavuus yksittäiselle työntekijälle on kasvanut.
Tämä kaikki kertoo tarpeesta pysähtyä, kuulla toisemme ja etsiä yhdessä ratkaisuja, jotka tukevat jaksamista, parantavat työhyvinvointia ja luovat kestävää arkea kaikille.
Millainen työpaikka ammattiyhdistysliike on vuonna 2030?
Ideologinen ammattiyhdistysliikkeen vastustus ja samaan aikaan oma ideologinen taistelutahtomme, ovat läsnä työssämme aivan eri tavalla kuin aiemmin. Meidän on taisteltava omasta olemassaolostamme koko yhteiskunnan suurennuslasin alla.
Ammattiyhdistysliikkeellä on ainutlaatuinen mahdollisuus toimia tiennäyttäjänä työhyvinvoinnin edistämisessä – myös oman henkilöstönsä osalta. Me uskomme, että yhdessä voimme rakentaa entistä inhimillisemmän ja kestävämmän työelämän. Tähän työhön me olemme omalta osaltamme sitoutuneita. Nostetaan katse tulevaan, kääritään hihat ja tehdään tästä totta – yhdessä!