Ikimuistoinen opintomatka

20.3.2019

Matkan mmieleenpainuvinta antia olivat vierailut paikallisten kodeissa.
Matkan mmieleenpainuvinta antia olivat vierailut paikallisten kodeissa.

Jäsenemme Outi Rannikko oli mukana Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASKin järjestämällä opintomatkalla Mosambikissa, eteläisessä Afrikassa marraskuussa 2018.

Matkatovereina hänellä oli eri liittojen jäseniä ympäri Suomen. Outi sai tukea matkan kustannuksiin Ay-toimihenkilöt ry:ltä.

Matkalla tutustuttiin tutustumaan erilaisiin työpaikkoihin ja niiden olosuhteisiin ammattiyhdistystoiminnan näkökulmasta. Matkalaiset vierailivat myös mm. Mosambikin kulttuuri- ja turismiministeriössä sekä Suomen suurlähetystössä.

Kotiapulaisten kotona

Outin mielestä mielenpainuvimpia olivat vierailut kotiapulaisina toimivien naisten kodeissa. Naiset kuuluivat Mosambikin kotiapulaisten ammattiliittoon ja Outi kertoo näiden ihmisten suhtautuneen tulevaisuuteen positiivisesti ja näin vakuuttaneen heidät liiton työn tärkeydestä.

Laki ja todellisuus

Ohjelmaan sisältyi myös 2 päivän seminaari paikallisten ammattijärjestöjen kanssa. Seminaarissa nousi esiin mm. ristiriita lain ja työpaikoilla vallitsevan tilanteen välillä. Valvonnan ollessa heikkoa, työlainsäädännön vaatimukset eivät toteudu työpaikoilla. Vaikka laki turvaa järjestäytyneen ay-toiminnan, vain osa työnantajista sallii sen käytännössä.

Vaikka reissun ohjelma oli tiivis, ehtivät matkalaiset käydä safarilla ihmettelemässä villieläimiä ennen kotiin lähtöä. Outi kertoo matkan olleen ikimuistoinen ja täynnä uusia kokemuksia, joita sulatellaan vielä pitkään.  

Lue lisää SASKin opintomatkoista: https://www.sask.fi/tule-mukaan/opintomatkat/